23 SEP 19:00
Vitlycke - CPA
HARP QUARTET AHA
Hélène Breschand (FR) / Rhodri Davies (GB-WLS) / Milana Zaric (RS) / Stina Hellberg Agback (SE)
Konsert
Längd: 60 min
Harpisterna Milana Zaric, Hélène Brechand, Rhodri Davies och Stina Hellberg Agback har gått samman och skapat den nybildade och banbrytande harpkvartetten AHA. Gruppen bildades vid World Harp Congress i Wales 2022 där de förenades i intresset för experimentell samtida konstmusik och improvisation. Deras individuella erfarenheter sträcker sig från uruppföranden av nya verk från kompositörer i världsklass, progressiv rockmusik, orkesterverk, jazz och fri improvisation.
Inför denna Sverigeturné har kvartetten dessutom beställt ett nytt verk av kompositören Magnus Granberg, kanske främst internationellt uppmärksammad för sitt banbrytande arbete med ensemblen Skogen. Med en intuitiv känslighet rör sig Magnus musik i gränslandet mellan det skrivna och det improviserade. Här har han skapat en komposition som lyfter fram den moderna harpistens alla möjligheter och tar särskilt väl till vara på de fyra medlemmarnas unika kvalitéer och personliga stil.
Utöver detta uruppförande bjuder konserten även på musik komponerad av medlemmarna själva.
PRESS
“Stina Hellberg Agback på harpa får det att låta som att det här är vad instrumentet är gjort för att göra från början.”
– Adina Magnusson, NWT om albumet Trilobit/Brutus av Stina Hellberg Agback.
“Rhodri Davies överskrider konventionella idéer om harpan - ett instrument som sällan förknippas med improviserad musik - i sina omfattande projekt.” — om John Butcher & Rhodri Davies album Carliol.
“Hélène Breschands musik har stor meditativ styrka och inkapslar en musikalisk rikedom som får instrumentet att glömma sin pekificitet och uppnå en enastående universalitet.” — Mouvement
“Hélène Breschand visar sin beredskap att dekonstruera sitt instruments identitet ... om du fortfarande betraktar harpan som en anakronism, upplev bara omfattningen och kraften i Breschands Le Goût du Sel.” — Julian Cowley, The Wire
MERDVERKANDE
Med stöd av Kulturrådet.
På HERE:2023 presenteras konserten i samarbete med Gerlesborgsskolan.
BIOGRAFIER
STINA HELLBERG AGBACK
En improviserande harpist med rötterna i jazz och fri improvisation som studerat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, Berklee College of Music i Boston och Trinity College of Music i London och som elev till Gabriella Dall'Olio, Felice Pomeranz, Ove Lundin och Mitch Haupers har hon haft möjlighet att utveckla ett helt eget musikaliskt uttryck. I sina jazzimprovisationer blandar hon friskt moderna spelstilar, alternativa tekniker och en starkt pianoinfluerad jazzliknande improvisation, med vilken hon drivit harpan framåt även inom jazzfältet.
Hon hörs med samtida jazzband som Mattias Risbergs Mining, Skogen, Mariam the Believer, Namna, SHA3K, Hexabit med flera, samt klassiska orkestrar som Uppsala Kammarorkester och Stockholms Blåsarsymfoniker.
Hon framför också ny musik i en duo med legendariska violinisten Eva Lindal, samt i flöjt/viola/harpa-trion Älvkvarn.
Les mer
RHODRI DAVIES
Rhodri Davies är född 1971 och bor i Swansea, South Wales. Han spelar harpa, elektrisk harpa, liveelektronik och bygger vind-, vatten-, is-, torris- och brandharpinstallationer. Han har släppt fyra soloalbum: Trem, Over Shadows, Wound Response och An Air Swept Clean of All Distance. Hans vanliga grupper inkluderar: HENOGLEDD, Cranc, en duo med John Butcher, The Sealed Knot, Common Objects och en trio med John Tilbury och Michael Duch. Han har arbetat med artister som David Sylvian, Jenny Hval och Derek Bailey.
HÈLÈNE BRESCHAND
Hélène Breschand är en internationell solist, kompositör, en symbolisk figur av experimentell och samtida harpa. Hon tillhör en generation musiker som är känsliga för transdisciplinaritet. Intresserad av flera former av konst samarbetade hon under sin karriär med klassiska musiker (Luciano Berio, Bernard Cavanna) och samtida kompositörer (Eliane Radigue, David Toop, Elliott Sharp, Reinhold Friedl, Franck Vigroux, Wilfried Wendling). Hon skapar också musik för plastkonst (Hiroshi Sugimoto, Christian Marcla), filmer («Jeanne d'Arc» de Dreyer, «Salomé» de Charles Bryant) och dans (avec Mic Guillaumes, Christian UBL).
MILANA ZARIC
Lika aktiv i klassisk, samtida komponerad, experimentell och fritt improviserad musik kopplar harpisten Milana Zarić kreativ prestanda med samtida känslighet och ny teknologi. Milana har varit huvudharpist i Belgrads filharmoniska orkester sedan 2005 och ledare för Ensemble Studio 6, en samtida musikgrupp aktiv sedan 2012.
Milana var specialist på harprepertoar från 1960-talet och framåt och har regelbundet samarbetat med kompositörer och ljudkonstnärer, av vilka många har tillägnat henne verk. Hon har beställt och uruppfört över 30 solo- och ensembleverk. Milana har turnerat internationellt som solo-, kammar- och orkestermusiker samt fri improvisatör i många konstellationer. En av hennes mest aktiva duetter är harpa och elektronik med Richard Barrett. De har uppträtt tillsammans över hela världen sedan 2013 och spelat originalkomponerade och samarbetande verk.
Förutom performanceaktiviteter har Milana undervisat och föreläst vid universitet i USA och Storbritannien och deltagit i jämställdhetsprojekt.
MAGNUS GRANBERG
Blow Away, Skies So Grey! är ett stycke för fyra harpor som beställts av den nybildade, internationella harpkvartetten AHA med stöd av Statens Kulturråd.
Om stycket:
Blow Away, Skies So Grey! tar sin utgångspunkt i två sinsemellan mycket olika musikstycken från vitt skilda tider och platser och som endast råkar ha det gemensamt att jag av olika anledningar kom att fängslas av dem vid tiden för styckets konception: Je me merveil av den senmedeltida harpisten och kompositören Jacob de Senleches samt Ill Wind av den amerikanske schlagerkompositören Harold Arlen. Stycket består av ett temporalt ramverk samt ett litet antal tämligen omfångsrika materialgrupper vilka musikerna navigerar (individuellt och kollektivt) med hjälp av såväl en rad anvisningar som sina goda omdömen. Stycket lånar sin titel från ett par rader ur Ted Koehlers text till Harold Arlens sång, en sång som jag hört många gånger genom åren men som jag märkligt nog aldrig riktigt tagit notis om förrän den, lite obemärkt och på omvägar, till sist letade sig fram till mig under våren 2023.”
Les mer