14 SEP 19:00
Vitlycke - CPA
BLOT - Body Line of Thought
Vanessa Goodman (CA) / Simona Deaconescu (RO)
Föreställning
Åldersgräns: 16 +
Längd: 45 min
BLOT utforskar rörelse i förhållande till bakterierna i vår kropp. Showen presenterar kroppen som ett sammankopplat system, starkt och ömtåligt på samma gång. Avskalad från de sociala betydelser som bestäms av språket omdefinieras kroppen genom en dialog om vår samexistens med mikrobiologiska varelser.
I BLOT är våra salter en ledare av kreativitet, elektricitet och infektion. Salt delas av alla, från hav till jord och kropp, och är en viktig supporter av livet på jorden. En sanddyn av salt skapar en kollektiv kropp på scenen. Vårt svettsystem definierar vår biologiska identitet genom vår unika kroppslukt som skapas av bakterier.
PRESS
“Betraktaren presenteras med en mosaik av information som kommer in i medvetandet från både den yttre miljön och inifrån kroppen. (...) Förutom att vara helt integrerad och enad i sina uttrycksmedel, visar föreställningen också mycket fint arbete med kroppens uttryck, som i de två dansarnas prestanda förvärvar en fantastisk densitet och stilisering, som en bokstavligen visualiserad mental bild. De två flickornas rörelser är fragmentariska som om de samtidigt befinner sig i olika rumsliga dimensioner. Men detta polycentriska kroppsliga beteende är exakt och ‘omänskligt’ korrekt. Kropparna separeras från deras kroppsliga form och förvandlas till en idé om en kropp som bär tankens innehåll.
Perfekt koreografiskt och performancearbete som skapar en komplett och övertygande scenvärld. Koreografin stöds av scenografi och musik som med uppmätt precision gör tanken påtaglig och visuellt effektfull. Musiken är sval och steril som i en rymdverkstad, och scenografin innehåller en projektion av mikroskopiska bilder som har en slående likhet med samtida abstrakta målningar.” — Kroppen i olika dimensioner av Mila Iskrenova (om BLOT på Antistatic Festival)
MEDVERKANDE
Skapad av Simona Deaconescu & Vanessa Goodman
Performers: Simona Dabija, Maria - Luiza Dimulescu
Musik: Monocube
Konstnärlig rådgivning: Olivia Nitis, Marta de Menezes
Föremålsdesign: Ciprian Ciuclea
Ljus design: Marius Costache
Bild: Adi Bulboaca, Teodora Simova
Samproducenter: Tangaj Collective, Action at a Distance, The National Center for Dance Bucharest
Samfinansierad av The Romanian Cultural Institute, CANTEMIR Programme, AFCN - The Administration of the National Cultural Fund, Canada Council for the Arts
Med stöd av Cultivamos Cultura, BIOFRICTION, Left of Main, Plastic Orchid Factory.
Presentation av föreställningen på HERE:2023 finansieras av Europeiska Unionen, Kreativa Europa projekt Beyond Front@: Bridging Periphery.
BIOGRAFIER
SIMONA DEACONESCU
Genom att korsa genrer utforskar Simona Deaconescu sociala konstruktioner genom en blandning av fiktion och verklighet, ofta med ironi och mörk humor. Hon undersöker framtida kroppsliga scenarier och koreografi i sammanhang där natur, historia och teknik korsar varandra. Deaconescu, som har en kandidatexamen i koreografi och filmregi och en masterexamen i koreografi, grundade det tvärvetenskapliga Tangaj Collective och grundade Bukarest International Dance Film Festival.
Erkänd med CNDB - National Centre for Dance Award, samarbetar hon regelbundet med CNDB och är erkänd för sina vetenskapsinfluerade verk. Med stöd under de senaste åren av forskningsbaserade europeiska projekt som Moving Digits och Biofriction har hon nominerats som Aerowaves Artist två gånger och studerat dansfenomenologi på Madagaskar som Forecast Mentee.
VANESSA GOODMAN
Vanessa Goodman har en kandidatexamen i konst (BFA) från Simon Fraser University och är konstnärlig ledare för Action at a Distance Dance Society. Vanessa attraheras av konst som har en tyngd och mening bortom det rent estetiska och använder sin koreografi som en möjlighet att utforska människans villkor.
Hon har fått flera priser och utmärkelser inklusive The Iris Garland Emerging Choreographer Award (2013); Yulanda M. Faris-stipendiet (2017/18); Chrystal Dance Prize (2019); Schultz Endowment från Banff Center for Arts and Creativity (2019); och Space to Fail-programmet (2019/20) i Nya Zeeland, Australien och Vancouver. Vanessa har varit artist-in-residence på Biofriction (Cultivamos Cultura), The Dance Centre, Dance Victoria, Harbourfront Centre, The Shadbolt Centre och The Banff Centre for Arts and Creativity, där hon också var på fakultetet. Vanessas senast presenterade arbete, där hon också var facilitator, var på Trinity Labans 2020 Co-Lab Project (London).